Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zielony budyń
- 1 litr soku Pysio
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 galaretka agrestowa
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka o smaku gruszkowym
Dodatkowo
- 1 paczka Delicji np. malinowe
- 2 galaretki gruszkowe
- 700 ml wrzątku
Shrek
Ciasto dla wielbicieli postaci bajki Shrek. Bohater uwielbiany przez wszystkie dzieci, na pewno sprawi, że ciasto zniknie migiem. Może śmiało pełnić rolę tortu na przyjęciu czy zwyczajnie wpasuje się do popołudniowej kawy. Składa się z jasnego biszkoptu, zielonej masy budyniowej, warstwy śmietanowej i galaretki. Polecam 🙂
Wykonanie:
Uwaga
Najlepiej ciasto rozpocznij od galaretki, którą wyłożysz na sam wierzch, to skróci czas pracy 🙂
Biszkopt
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu oddajemy obie mąki zmieszane z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę (36 x 25 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 -25 min, a najlepiej metodą do suchego patyczka.
Zielony budyń
Budynie rozpuszczamy w szklance Pysia. Resztę napoju zagotowujemy w garnku. Następnie do garnka wlewamy budynie i dotujemy przez chwilę, ciągle mieszając do momentu powstania gęstego budyniu. W tym momencie wsypujemy sypką galaretkę. Ściągamy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej masy. Budyń wylewamy na wystudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Układamy delicje.
Masa śmietanowa
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Masa będzie gęsta i stabilna, ale warto wstawić ją jeszcze na 3o min do lodówki zanim wyłożymy kolejną warstwę ciasta.
Galaretka
Gdy masa śmietankowa stężeje, przykrywamy ją tężejącą już galaretką gruszkową w 700 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarzy