Składniki:
Zaczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 3 całe jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- nutella do nadziewania (wg uznania)
- roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
- orzechy laskowe krojone (wg uznania)
Rogaliki z nutellą
Domowe rogaliki z nutellą to najlepsza słodka przekąska jaka istnieje. Ostatnio robię tylko w wersji XXL, które idealnie pasują na śniadanie. Ciasto świetnie smakuje nawet na drugi dzień. Polecam również przepis na inne rogaliki drożdżowe!
Wykonanie:
Zaczyn
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać 50ml ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Ciasto
Resztę mleka podgrzać z masłem pokrojonym w kosteczkę. Gotować do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać sól, cukier. Zrobić w mące dołeczek i wlać rozczyn z drożdży, dodać jajka, ciepłe mleko z masłem.
Ciasto wyrabiamy mikserem planetarnym przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część. rozwałkować na placek w kształcie koła o średnicy ok. 35 cm. Podsypać mąką i pokroić na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta nakładamy nutellę (ja dałam koło 1-1,5 łyżeczki kremu),następnie zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy, tam gdzie nakładaliśmy farsz.
Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Następnie wiech rogalików smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Wierzch posypujemy orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w funkcja góra – dół, w 180 stopni przez 20 min.
Komentarzy