Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki zieniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chrupka migdałowa
- 15 dag płatków migdałów
- 7 i 1/2 dag cukru
- 7 i 1/2 masła lub margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka płynnego miodu
Jasny krem śmietankowy
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 opakowanie "Śnieżki"
Ciemny krem śmietankowy
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 opakowanie "Śnieżki"
- 2 łyżki kakao
Do nasączenia
- 1 filiżanka kawy espresso
- cukier do smaku
Dodatkowo
- 400 g kajmaku (miałam o smaku adwokatu)
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 czekolada
Puszek
Puszek to ciasto, na które przepis został zaczerpnięty od siostry Anastazji. Jako formę wykorzystałam tortownicę o średnicy 26cm. Pyszne ciacho, które nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości. Kajmak o smaku adwokatu jest mocno wyrazisty i dominujący, ale świetnie komponuje się z resztą składników. Polecam!
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C ok. 20-30 min. Ostudzić i nasączyć naparem z kawy.
Chrupka migdałowa
Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.
Masa śmietanowa jasna
Śmietankę ubić na sztywno, dodać „Śnieżkę”. Chwilę miksować do połączenia składników. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.
Masa śmietanowa ciemna
Analogicznie jak w masie jasnej ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy „Śnieżkę”. Następnie dorzucamy 2 łyżki kakao i znów miksujemy.
Można całą kremówkę ubić na jednym razem i oddzielić połowę masy, do której dodamy kakao. Całość oprószamy tartą czekoladą.
Przełożenie ciasta
Biszkopt –kajmak – masa migdałowa – masa śmietanowa jasna – biszkopty (nasączone w kawie) – masa śmietanowa ciemna – tarta czekolada
Komentarzy