Wuzetka
Wuzetka od zawsze kojarzyła mi się z ponadczasową klasyką. Ciasto, które wygląda dość prosto, ale jednocześnie jest idealnie i smaczne.
Wuzetka od zawsze kojarzyła mi się z ponadczasową klasyką. Ciasto, które wygląda dość prosto, ale jednocześnie jest idealnie i smaczne.
Cytrynowiec to idealne ciasto na upalne dni. Lekkie i orzeźwiające. Składa się z biszkoptu, mocno cytrynowego kremu lemon curd, dwóch warstw herbatników, masy serowej i śmietanowej. Całość zwieńczona słodkim bezikiem. Przy realizacji tego przepisu miałam okazję wykorzystać produkty marki Polskie Młyny. W biszkopcie użyłam…
Lekkie i puszyste ciasto, które nazwałam Biszkoptowym obłoczkiem. Podstawą tego ciasta jest biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i masą serowo-śmietanową. Wiech wieńczy masa krówkowa z chrupiącymi migdałami. Ciasto jest delikatne, co wcale nie znaczy, że jest mało kaloryczne.
Sekret mniszki to ciasto autorstwa Siostry Anastazji. Idealne połączenie sernika z ciastem kruchym, przełożone kremem budyniowo-galaretkowym z dodatkiem ananasa. Całość oblana jest polewą czekoladową. Wysokie ciasto, które intryguje swoim wyglądem, chociaż jest pracochłonne – warte czasu i doznań smakowych.
Metrowiec to ciasto, na które już dawno miałam ochotę, jednak z wyglądu wydało się być skomplikowane dlatego długo zwlekałam z jego wykonaniem. Ale powiem Wam, że to był błąd – pyszne ciacho, niezbyt pracochłonne i kuszące swoim wyglądem. Polecam!
Karpatka to ciasto, które piekły już nasze babcie – jest łatwe w przygotowaniu, ale wymaga cierpliwości i czasu. Deser składa się z dwóch blatów ciasta parzonego, które są przełożone pysznym kremem budyniowym. Polecam!
Puszek to ciasto, na które przepis został zaczerpnięty od siostry Anastazji. Jako formę wykorzystałam tortownicę o średnicy 26cm. Pyszne ciacho, które nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości. Kajmak o smaku adwokatu jest mocno wyrazisty i dominujący, ale świetnie komponuje się z resztą składników. Polecam!
Kostka hiszpańska to z pozoru wydający się bardzo słodki deser, jednak przez warstwę dżemu z czarnej porzeczki słodycz jest mocno wyważona. Masa czekoladowa z bezikami, to rozpływająca się w ustach rozkosz i lekkim chrupnięciem pod zębami. Wierzch ciasta okrywa masa śmietankowa. Warstwy tworzą idealną kompozycję smaków, polecam!