Składniki:
Składniki
- 250 g wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- olej do smażenia
- 150 g cukru
- 40 g białego rumu
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
Od ostatniej publikacji minęło trochę czasu, ale nadrabiam zaległości i dzielę się pysznym przepisem na nadchodzący tłusty czwartek. O ile same pączki nie są niczym nadzwyczajnym to lukier na bazie białego rumu to absolutne odkrycie! Zapraszam do dalszej części wpisu 🙂
Wykonanie:
Sposób przygotowania
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i sól. Gotować do momentu rozpuszczenia masła. Mąkę przesiej i dodaj ją na raz do gorącej wody z tłuszczem. Wszystko wymieszaj łyżką na gładkie ciasto, następnie podgrzewaj przez około 3-6 minut cały czas mieszając (zaparzanie). Poprzez wyparzanie mąka wiąże dużą ilość wody. Odpowiednio przygotowanie ciasto 0nie powinno przylepiać się do ścian garnka. Tak przygotowane ciasto ściągamy z palnika i pozostawiamy do ochłodzenia (ok. 1,5h). Dodawaj jajka stopniowo, jedno po drugim do gorącej masy i miksuj na najwyższych obrotach (końcówkami do zagniatania ciasta). Ciasto przełóż do worka cukierniczego lub szprycy w kształcie gwiazdki.
Na arkuszu papieru do pieczenia wyciskać gniazdka o średnicy 8 cm, robiąc podwójne okręgi jeden na drugim. Nożyczkami wyciąć kwadraty tak aby każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. W głębokiej patelni rozgrzać olej (do temperatury 180 stopni) Pączki ostrożnie kłaść papierem do góry na gorący olej. Po ok. 5 sekundach papier zacznie odchodzić od pączków, należy go usunąć szczypcami. Pączki smażyć po obu stronach po ok. 4 minuty na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cukier puder wymieszać z rumem, powstałym lukrem smarować pączki za pomocą pędzelka.
Komentarzy