Składniki:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 140 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 90 g oleju roślinnego
- 280 g śmietany 18%
- 3 średnie jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki surowego kakao
- 2 łyżki mleka w proszku
Muffinki łaciate
Pyszne łaciate babeczki, które powstały w wyniku zmieszania mokrych i suchych składników. Są puszyste i kolorowe.
Przygotowanie łaciatych muffin zajmuje kilka chwil.
Waniliowy i czekoladowy smak doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, słodkie połączenie.
Wykonanie:
W średniej wielkości misce dodaj szklankę kwaśnej śmietany 18%. Pamiętaj o tym, żeby śmietana nie była zimna. Wbij 3 średnie jajka i wlej około 1/3 szklanki oleju roślinnego. Mokre składniki wymieszaj razem bardzo dokładnie. Możesz do tego użyć miksera.
Do miski dodaj pół szklanki drobnego cukru oraz dwie łyżki cukru waniliowego . Całość ponownie miksuj chwilę.
Do osobnej miski przesiej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i półtorej szklanki mąki pszennej. Do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem. Całość wymieszaj przy pomocy miksera lub szpatułki.
Część gotowego, jednolitego ciasta przelej do drugiej miski. Do jednej miski wsyp 2 łyżki mleka w proszku lub ewentualnie zwykłej mąki pszennej. Do drugiej miski wsyp 2 łyżki kakao. Całość wymieszaj szpatułką.
Do wcześniej przygotowanych papilotek wlewaj naprzemiennie ciasto jasne i ciasto ciemne.
Formę z muffinkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół). Piecz przez około 30 minut.
Po upieczeniu oprósz muffinki cukrem pudrem.
Komentarzy