Składniki:
- 2 duże jajka
- 185 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 250 ml oleju
- 250 ml mleka
Muffinki kakaowe
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, ale w domu nie masz czekolady… idealnym rozwiązaniem będą kakaowe babeczki, które zrobisz w pół godziny! Zapraszam na przepis!
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo przesiewać do masy – mąkę, proszek do pieczenia i kakao (masa jest bardzo gęsta). Kolejnym rokiem jest dodanie szklanki oleju i mleka (wlewamy cienkim strumieniem). Powstałą masę miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy do przygotowanych wcześniej papierowych foremek na muffinki, najlepiej w przeznaczonej do tego specjalnej blaszce, z której wyjdzie 12 babeczek. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 17-20 min. do tzw. suchego patyczka.
Komentarzy