Makowiec zawijany

Składniki:

Ciasto

  • 340 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa

  • 250g maku BackMit
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g cukru
  • 70 g masła

Opcjonalnie

  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • rodzynki wg uznania
  • orzechy włoskie wg uznania

Makowiec zawijany

Coraz bliżej święta, więc przepisy świąteczne królują. Dziś mam dla Was przepis na makowiec zawijany, czyli tzw. makówkę. Od zawsze pamiętam ją na wigilijnym stole. Zaczynamy!

Wykonanie:

Zaczyn

Najpierw przygotowujemy rozczyn.  Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, jedną łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka. Mieszamy łyżką, miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około 15 min.

Ciasto

Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto, bez masła. Gdy wstępnie składniki się połączą dodajemy masło i wyrabiamy przez około 7 minut mikserem planetarnym. Wyrobione ciasto lekko podsypujemy mąką i pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na około godzinę, tak aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, lekko podsypany mąką. Dzielimy na dwie równe części.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 28cm x  24 cm i grubości 4mm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy połowę masy makowej i równo rozsmarowujemy, pozostawiając około 1,5 cm dookoła brzegu. Makowiec zwijamy od dłuższego brzegu, dość ściśle, tak jak roladę. Makowiec odkładamy brzegiem ciasta do dołu. Tak przygotowany makowiec zawijamy w papier. Układamy na brzegu papieru, tak aby owinąć dwa razy. Między makowcem a papierem pozostawiam luz około 1 cm. makowiec zawijamy w papiery aby był kształtny i nie popękał.

Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia brzegiem do dołu i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Makowiec pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na środkową półkę przez około 30 min (w zależności od piekarnika). Ostudzony makowiec możemy udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy (tak jak u mnie), cukrem pudrem lub orzechami.

Masa makowa

Mleko, cukier, masło i cynamon zagotowujemy. Następnie dodajemy mak i mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu do czasu, aż mak napęcznieje. Masę makową studzimy.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *