Składniki:
Ciasto kakaowe
- 250 g margaryny
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Ciasto kokosowe
- 4 białka
- 150 g cukru
- 150 g kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt jasny - cienki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 batony typu "Pawełek" o smaku karmelu / toffi
- 3 łyżki mleka
- 250 g masła
Jacuś
Ciasto z dzisiejszego przepisu, to przekładaniec, który znalazłam w przepisach od babci. Nie muszę polecać, bo wszystkie „stare” receptury są unikalne i mają wyjątkowy smak. „Jacuś”, bo taka nazwa tego wypieku, pochodzi od batonika, który obecnie nie jest dostępny. Był o smaku czekoladowo-pomarańczowym, który idealnie przełamywał słodycz. W wypieku może użyć, np. „Pawełka”.
Wykonanie:
Ciasto kakaowe
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe
Białka ubić z cukrem, dodać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Na blaszkę kłaść ciasto „kupkami” na przemian kokosowe i kakaowe. Piec w 180 stopniach do czasu „suchego” patyczka, czyli momentu kiedy ciasto nie będzie się chwytało patyczka. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
Biszkopt jasny – cienki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Piec w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem
Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta:
ciasto kakaowo – kokosowe -> krem -> biszkopt jasny -> krem -> ciasto kakaowo – kokosowe -> polewa czekoladowa.
Komentarzy