Jacuś

Składniki:

Ciasto kakaowe

  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Ciasto kokosowe

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 150 g kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Biszkopt jasny - cienki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 batony typu "Pawełek" o smaku karmelu / toffi
  • 3 łyżki mleka
  • 250 g masła

Jacuś

Ciasto z dzisiejszego przepisu, to przekładaniec, który znalazłam w przepisach od babci. Nie muszę polecać, bo wszystkie „stare” receptury są unikalne i mają wyjątkowy smak. „Jacuś”, bo taka nazwa tego wypieku, pochodzi od batonika, który obecnie nie jest dostępny. Był o smaku czekoladowo-pomarańczowym, który idealnie przełamywał słodycz. W wypieku może użyć, np. „Pawełka”.

Wykonanie:

Ciasto kakaowe

Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.

Ciasto kokosowe

Białka ubić z cukrem, dodać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Na blaszkę kłaść ciasto „kupkami” na przemian kokosowe i kakaowe. Piec w 180 stopniach do czasu „suchego” patyczka, czyli momentu kiedy ciasto nie będzie się chwytało patyczka. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.

Biszkopt jasny – cienki

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Piec w 180  stopniach około 30 minut (do suchego patyczka).

Krem

Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń i przestudzone batony.

Przełożenie ciasta:
ciasto kakaowo – kokosowe -> krem -> biszkopt jasny ->  krem -> ciasto kakaowo – kokosowe -> polewa czekoladowa.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *