Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 250 ml letniego mleka
- 125 ml oleju
- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 gruszki konferencja
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Czekoladowe ciasto z gruszkami, to deser który wykonasz bez użycia miksera. Idealna propozycja na szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Smak nieco przypomina piernik, ale ostatecznie to gruszka gra tutaj główną rolę, spróbujcie tego połączenia!
Wykonanie:
Podane składniki wymieszaj łyżką tylko do połączenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm, Kawałki, obranych gruszek zanurz w czekoladowym cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 40 min. Tradycyjnie sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę. Podgrzej 100 ml śmietanki kremówki i 100 g gorzkiej czekolady, dokładnie wymieszaj i polej polewą.
Komentarzy