Czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 125 ml oleju
  • pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki konferencja

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami, to deser który wykonasz bez użycia miksera. Idealna propozycja na szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Smak nieco przypomina piernik, ale ostatecznie to gruszka gra tutaj główną rolę, spróbujcie tego połączenia!

Wykonanie:

Podane składniki wymieszaj łyżką tylko do połączenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm, Kawałki, obranych gruszek zanurz w czekoladowym cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 40 min. Tradycyjnie sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę. Podgrzej 100 ml  śmietanki kremówki i 100 g gorzkiej czekolady, dokładnie wymieszaj i polej polewą.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *