Składniki:
Na tortownicę o średnicy 24 cm
- 250 ml maślanki (temperatura pokojowa)
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 80 ml ciepłej kawy
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru (można dać mniej)
- 50 g kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g gorzkiej czekolady
Czekoladowe ciasto na maślance
W upalne dni szukamy przepisów, które można zrobić szybko, przy niewielkim nakładzie sił. Czekoladowe ciasto na maślance z procesem pieczenia nie zajmie Wam dłużej niż godzinę. Zapraszam po przepis!
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko. Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.
Komentarzy