Składniki:
Krem budyniowy
- 1 l mleka
- 3 budynie waniliowe
- 6 łyżek cukru
- 200 g masła
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
- 400 g jasnych herbatników
- 200 g kakaowych herbatników
- puszka masy kajmakowej
- puszka brzoskwiń w syropie
- do posypania wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Brzoskwiniowa krówka bez pieczenia
Szybki przekładaniec z mnóstwem dobroci w środku. Są owoce, krem budyniowy, kajmak i wierzch otula śmietanka z nutą cytryny. Mimo kilku warstw ciasto ma wyważoną słodycz. Polecam wypróbować!
Wykonanie:
Masa budyniowa
Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozmieszać dokładnie budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujmy kilka minut, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Budyń odstawiamy do całkowitego ostudzenia (można go przygotować dzień wcześniej). Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyń. miksujemy do czasu dodania całego budyniu do masła.
Odsączone brzoskwinie kroimy w plasterki. Blaszkę 25 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwą herbatników. Wykładamy połowę budyniu, a następnie brzoskwinie. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników jasnych i rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy pozostałą masę budyniową i herbatniki kakaowe.
Masa śmietanowa
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną płynną galaretkę. Ubitą śmietankę wykładamy na herbatniki i posypujemy wierzch wiórkami lub płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki na całą noc.
Komentarzy