Składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu (250 ml)
Reszta składników
- 1 szklanka mąki wrocławskiej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka adwokata słony karmel
- cukier puder
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
Babka adwokatowa
Kolejny przepis, który jest obowiązkowy na wielkanocnym stole. Pyszna babka na bazie likieru jajecznego, użyłam tym razem o smaku słonego karmelu przez co kolor babki jest nieco ciemniejszy. Aromat alkoholowego dodatku jest lekko wyczuwalny, a smak rewelacyjny. Gorąco polecam!
Wykonanie:
Ciasto
W misie miksera ubić jajka i cukier. Następnie dodać naprzemiennie suche i mokre składniki (mąka-olej-mąka-adwokat). Całość ucierać na najwyższych obrotach miksera około minutę, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
Komentarzy